vrijdag 10 januari 2014

De 7 belangrijkste blauwe / rode druivenrassen.

CABERNET SAUVIGNON: Dankt zijn bekendheid aan de grote wijnen uit de Médoc, die allemaal voor het grootste gedeelte van Cabernet Sauvignon zijn gemaakt. Bovendien doet de druif het over de hele wereld goed en is hij dus ook zeer wijd verbreid aanwezig. Krachtige smaken waarin rood en zwart fruit de boventoon voeren.

Pinot Noir
MERLOT: Die andere grote druif uit de Bordeaux. Zeer belangrijk voor de Pomerol en St. Emilion wijnen die hun wat boerse karakter eraan te danken hebben. Ook Merlot wordt wereldwijd aangeplant. Wat milder van karakter dan de Cabernet Sauvignon worden ze vaak samen in een wijn gebruikt; het beste van twee werelden!


PINOT NOIR: Door zijn vrij dunne schil geeft de Pinot Noir vaak wat lichter gekleurde wijnen. Komt vooral veel voor in de Bourgogne waar hij het heel goed doet. Daarbuiten is het vaak een lastige druif om te verbouwen, waardoor hij ook een kleinere verspreiding kent dan eerdergenoemde rassen. Pinot Noir is ook één van de drie toegestane druivenrassen voor Champagne.

SYRAH: Hèt druivenras voor de Rhône. De Syrah is een sterke druif met een dikke, donkere schil die daardoor ook volle en donkere wijnen geeft. Ook Syrah wordt over de hele wereld aangeplant, met succes. De in Zuid Afrika bekende Pinotage is een kruising tussen de Syrah (ook wel Hermitage genoemd) en Pinot Noir.

GRENACHE: Komt van oorsprong uit Spanje en is daar ook de meest aangeplante blauwe druif. Heeft een vrij dunne en lichte schil en is daardoor zeer geschikt voor het maken van Rosé. Kan goed groeien in extreme hitte en kenmerkt zicht door veel smaak, body en alcohol.
Sangiovese

SANGIOVESE: De bekendste druif voor Italiaanse wijnen. Oorspronkelijk afkomstig uit Toscane is de Sangiovese niet meer weg te denken uit tal van Italiaanse wijnen. Zeer veelzijdig; er kunnen heerlijke lichte Chianti’s van gemaakt worden maar ook de dikke, volle Super-Tuscany wijnen worden overwegend van Sangiovese gemaakt.


Tempranillo
 TEMPRANILLO: Dit is de druif waar de zwaardere Spaanse wijnen van gemaakt worden. Rioja en Ribera del Duero zijn daar wel de bekendste voorbeelden van. Grote trossen met kleine, donkere druiven. De wijnen hebben een volle smaak van rood fruit en zijn in de neus vaak herkenbaar door een wat branderige geur met rood fruit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten