- Port is een versterkte wijn. Dat wil zeggen dat kort nadat de most is gaan gisten deze in fusten gedaan wordt die al voor 1/5 deel gevuld zijn met aguardiente (hooggradige wijnalcohol). Hierdoor wordt het alcoholpercentage zo hoog, circa 19%, dat de gisting stopt.
- Port wordt gemaakt in de Dourovallei in Noord-Portugal en vervolgens met kleine zeilbootjes vervoert naar Vila Nova de Gaia. Hier worden de fusten opgeslagen in de kelders van de porthuizen om te rijpen.
- Een port van 1 wijngaard heet een ‘Single Quinta Port’. Quinta is het Portugese woord voor wijngaard. Bekende wijngaarden zijn Quinta do Noval, Quinta de Bomfim en Quinta de Terra Feita.
- Een port van 1 oogstjaar heet een ‘Vintage Port’. Dit type port mag alleen geproduceerd worden in excellente jaren na goedkeuring door het IVDP (Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto). Dit komt gemiddeld 3 op de 10 jaren voor.
- Rosé Port is pas sinds 2009 een officieel erkende portsoort. Het jaar daarvoor was het huis Croft als eerste met een Pink Port op de markt gekomen.
- In Portugal wordt vaak relatief eenvoudige ruby port in een lege vintageport fles gegoten. De ruby mengt zich dan met het achtergebleven depot en wordt daardoor zelf ook veel rijker van smaak.
- Port is ontstaan doordat de wijnen uit Spanje en Portugal de bootreis naar Engeland niet overleefden. Door de wijn te versterken bleef hij wel goed. In die tijd waren de Engelsen in oorlog met Frankrijk en daarom moesten zij hun wijn dus wel ergens anders vandaan halen.
- Port is zeer geschikt voor culinair gebruik. Bekend zijn de Stilton met port en meloen met port. Ikzelf kook ook erg graag met port; soms doe ik zelfs wat port in het eten...
- In de Verenigde Staten mag een versterkte wijn die niet uit Portugal komt toch Port heten. Binnen de Europese Unie mag dat niet. Echte Port wordt gemaakt in de Douro Vallei en gelagerd én gebotteld in Vila Nova de Gaia.
Graag verzorgd, met gastvrije groet,
Jan Joost.
donderdag 26 september 2013
10 dingen die iedereen over port zou moeten weten.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Interessant.
BeantwoordenVerwijderen