vrijdag 22 november 2013

Verboden voedingsmiddelen

Tomatenketchup (Frankrijk)
Op scholen in Frankrijk mag geen tomatenketchup worden gebruikt omdat de smaak ervan de traditionele Franse culinaire smaken zou overheersen...

Haggis (Verenigde staten)
In de Verenigde staten is het traditionele Schotse gerecht Haggis verboden omdat het schapenlongen bevat.


Foie Gras ( 14 landen)
In enkele staten in Amerika is Foie Gras helemaal verboden, in veel meer landen, waaronder Nederland, is het onder dwang voederen van ganzen verboden. Dit uiteraard omdat deze wijze van mesten als wreed wordt gezien en onnodig leed veroorzaakt bij ganzen en eenden.


Ortolaan (Europese Unie)
Dit vogeltje wordt in Zuid-Europese landen, en met name Frankrijk, als een delicatesse gezien. Ze worden vooral gevangen tijdens de trek naar het zuiden. Helaas voor de Fransen is het nu een beschermde soort en is de consumptie ervan verboden.

Casu Marzu (Verenigde Staten)
Een kaas die extreem lang rijpt, tot er zich vliegenlarven in nestelen. Hierdoor wordt de kaas zeer zacht. In de EU is het verbod op de kaas inmiddels opgeheven maar in de VS is dit product nog steeds illegaal.


Surströming (Luchtvaartmaatschappijen)
Deze ingemaakte en gefermenteerde haring bevat zwavel. Hierdoor is het ingeblikt potentieel explosief. Dit komt ook omdat de blikken vaak wat opbollen door het zwavelgas dat vrijkomt bij de fermentatie. Diverse luchtvaartmaatschappijen verbieden het dan ook in hun vliegtuigen.



Kogelvis (Europese Unie)
Als deze vis niet op de juiste wijze wordt gesneden en bereid is hij dodelijk giftig. Slechts weinige, vooral Japanse, koks beheersen dit goed genoeg om veilig kogelvis te kunnen bereiden. Behalve het verbod in de EU is de vangst en handel van kogelvis ook in Vietnam verboden.


Absinth (Nieuw-Zeeland en Vanuatu)
Dit sterk alcoholische drankje wordt gemaakt van Alsem, een plant die een hallucinerende werking zou hebben en dus als drugs gezien wordt in Nieuw-Zeeland en het daar vlakbij gelegen Vanuatu.


Samosa’s (Somalië)
Een Samosa is een Hindoestaans deegpasteitje dat vanwege de driehoekige vorm door de Somalische Al Shabaab in de ban is gedaan. De vorm zou teveel doen denken aan de Heilige Drie-eenheid van het christelijke geloof.


Kinder Surprise Eieren (Verenigde Staten)
Dit soort chocolade eieren met een speeltje erin zijn in de VS verboden vanwege het mogelijke verstikkingsgevaar door de kleine onderdelen van het speeltje. In 2011 zijn er 60.000 van deze eieren in beslag genomen door de Amerikaanse douane.


vrijdag 15 november 2013

10 dingen die iedereen over olijfolie zou moeten weten

1. Olijfolie wordt al heel lang gebruikt. Er zijn gegevens gevonden die aantonen dat olijfolie al meer dan 6000 jaar gebruikt wordt.

2. Tegenwoordig wordt olijfolie vooral voor consumptie gebruikt, maar vroeger ook als energiebron in olielampjes.

3. Olijfolie heeft verschillende groene en gele kleuren. Dit zegt niets over de kwaliteit, het ligt gewoon aan het soort olijfboom waar de olijven van afkomstig zijn.

4. Je kunt olijfolie het beste koel maar vooral donker bewaren. Na ca. 18 maanden gaat de smaak langzaam verloren.

5. De kwaliteit wordt afgemeten aan de zuurgraad van de olie en het productieproces.

6. De beste kwaliteit is koud geperste olie met een zuurgraad van minder dan 1%. Dit is de Extra Virgin Olive Oil (EVOO)

7. De grootste producenten van olijfolie zijn Spanje, Italië, Griekenland en Tunesië.

8. Olijfolie is een gezond voedingsmiddel doordat het anti-oxydanten bevat en veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren.

9. De olijvenoogst is van begin november tot half december. Dit gebeurt nog veel met de hand. Het is belangrijk dat de olijven na de pluk snel geperst worden omdat ze anders gaan fermenteren.

10. ‘Olijfje’, de vriendin van Popeye, heet oorspronkelijk ‘Olive Oyl’



vrijdag 8 november 2013

Red Snapper


De is een zoutwatervis die leeft in een subtropisch klimaat. Het vlees is stevig met een volle, frisse smaa

donderdag 7 november 2013

Mozzarella, wat is dat precies?

Het lijkt een simpele vraag met een makkelijk antwoord. Maar dat valt toch een beetje tegen. Mozzarella is een zachte Italiaanse kaas die oorspronkelijk gemaakt werd van waterbuffelmelk. Tegenwoordig wordt steeds vaker ook koemelk gebruikt. Toch blijft de Mozzarella di Bufala oftewel Buffelmozarella voor velen de enige echte. Deze wordt dan ook als een delicatesse beschouwd. Als de Mozarella afkomstig is uit Campania moet hij van uitsluitend buffelmelk gemaakt zijn.


Het kaasmaken bestaat eigenlijk uit 6 stappen:
1. Met behulp van stremsel wordt de kaas van de wei gescheiden.
2. De wrongel moet daarna eerst rusten om de zuurgraad te laten dalen.
3. Vervolgens wordt de wrongel gekneed terwijl er water van 95° C wordt toegevoegd.
4. De kaas is dan taai en gesmolten. Nu worden er lange worsten van getrokken die in kleinere stukken verdeeld worden.
5. Deze stukken worden tot zogenaamde Bulba’s gevormd. Dit zijn de bekende bollen Mozarella.
6. Als laatste wordt de kaas gekoeld en heel licht gezouten.



Mozzarella wordt in de Italiaanse keuken traditioneel gebruikt in de salade Caprese, met tomaat, basilicum en olijfolie, maar kan ook in tal van andere gerechten gebruikt worden, van amuses tot desserts. Naast de bekende verse Mozarella is er ook een gerookte variant en een type met een veel lager vochtgehalte. Deze laatste wordt voornamelijk gebruikt voor pizza’s.



maandag 4 november 2013

Sidecar



Een Sidecar is een cocktail met cognac (twee delen), sinaasappellikeur en citroensap Beide 1 deel). De Sidecar wordt bereid in een shaker met veel ijs.

vrijdag 1 november 2013

De drie meest exclusieve koffiesoorten ter wereld.

Er zijn heel veel soorten en smaken koffie verkrijgbaar. Arabica en Robusta, uit Indonesië, Guatemala of Brazilië, donker of licht gebrand, het heeft allemaal invloed op de smaak van de koffie. Tel daarbij op dat koffie, net als druiven, gevoelig is voor weersinvloeden en dat er dus kwalitatief goede en slechte jaren zijn. Het moge dan ook duidelijk zijn dat blenden de enige manier is om tot een constant product te komen, en dat is waar de consument om vraagt. Toch zijn er een aantal heel bijzondere en exclusieve koffiesoorten die zuiver en puur op de markt komen.

3. Kona Coffee
Een zuivere Arabica koffie die afkomstig is van Hawaï, en dan specifiek van de hellingen van de Hualalai en de Mauna Loa in het Kona-district op het Big Island. De bijzondere weersomstandigheden; zonnige ochtenden en vochtige middagen, lichte wind en zachte nachten, gecombineerd met de poreuze, mineraal houdende vulkanische grond zorgen voor zeer goede omstandigheden voor de teelt van koffie. Het zorgt voor een rijke koffie met een volle body en een prachtige milde, bijna zoete smaak van karamel en amandel.

2. Jamaica Blue Mountain
Ook Jamaica Blue Mountain wordt gemaakt met 100% arabica bonen die worden geteeld in de Blue Mountain regio op het eiland Jamaica. Het gebied ligt even ten noorden van de hoofdstad Kingston. De naam is beschermd en de productie wordt gecontroleerd door de ‘Coffe Industry Board of Jamaica’. Volgens de regels van dit orgaan mogen alleen Arabica planten die groeien op een hoogte tussen 3000 en 5500 voet én afkomstig uit het gebied Saint Andrew, Saint Thomas, Portland en Saint Mary de naam Jamaica Blue Mountain dragen. Ook hier zijn het  bijzondere klimaat, koel en vochtig, en de vruchtbare en goed gedraineerde bodem verantwoordelijk voor de gunstige omstandigheden. Het resultaat is een zeer subtiele milde koffie met een kenmerkende niet-bittere smaak.

1. Kopi Loewak
Bij Kopi Loewak gaat het niet zozeer om de herkomst als wel om het zeer speciale productieproces. De koffiekersen worden namelijk gegeten door de Loewak, een civetkatachtige, die de pitten niet kan verteren. Tijdens de passage door het maag-darm kanaal van de diertjes worden de pitten gefermenteerd waarna ze worden teruggevonden in de ontlasting van de Loewak. Na gewassen en licht geroosterd te zijn vormen ze de meest exclusieve koffie ter wereld. Deze koffie is afkomstig uit de Filipijnen, Vietnam, India en Indonesie; het leefgebied van de Loewak. De smaak wordt door de liefhebbers omschreven als de perfecte balans tussen zoet en fris met een hint van cacao. Overigens is deze koffie tegenwoordig omstreden als gevolg van de slechte leefomstandigheden van de Loewak in gevangenschap.


Natuurlijk blijft het vakmanschap van de barista van groot belang om deze koffiesoorten het best tot hun recht te laten komen, waarbij aangetekend dient te worden dat zij alle drie het beste ‘slow’ gezet kunnen worden om hun smaken optimaal te kunnen afgeven.