![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEit3kh6h2XmgkQqW1OTvfQUgwdt0phyT6tH8qzT5vnnGbs9yGptWMhRjGCVcTjURizbHMpMQ1RlvlvDVanpfpM8X6QlPFfYQ_H-VpTstiBn1aMEu6rN8EJoyJfVwSuNoBeXvr2qZctIZio/s320/150px-Italian_olive_oil_2007.jpg)
2. Tegenwoordig wordt olijfolie vooral voor consumptie gebruikt, maar vroeger ook als energiebron in olielampjes.
3. Olijfolie heeft verschillende groene en gele kleuren. Dit zegt niets over de kwaliteit, het ligt gewoon aan het soort olijfboom waar de olijven van afkomstig zijn.
4. Je kunt olijfolie het beste koel maar vooral donker bewaren. Na ca. 18 maanden gaat de smaak langzaam verloren.
5. De kwaliteit wordt afgemeten aan de zuurgraad van de olie en het productieproces.
6. De beste kwaliteit is koud geperste olie met een zuurgraad van minder dan 1%. Dit is de Extra Virgin Olive Oil (EVOO)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjD0cJBpWwgS0hKQwNYIviNRJRSy3bEelyjYa7s5Uy4S-zSHJnw_Yvy4mjHBeVYBAPp3E6KQBR36e0w1Lt4_68alq7ho_TFd65Hv0suw_cO27lrcHgRL4NnJzown9pglRLphvTcq4whddk/s320/olijfboomgaard.jpg)
8. Olijfolie is een gezond voedingsmiddel doordat het anti-oxydanten bevat en veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren.
9. De olijvenoogst is van begin november tot half december. Dit gebeurt nog veel met de hand. Het is belangrijk dat de olijven na de pluk snel geperst worden omdat ze anders gaan fermenteren.
10. ‘Olijfje’, de vriendin van Popeye, heet oorspronkelijk ‘Olive Oyl’
Leuk stuk Jan Joost, complimenten. wellicht wat aanvulling (niet betweterig bedoeld hoor):
BeantwoordenVerwijderen1. bewaren koel en donker maar zeker ook zoveel mogelijk afgesloten. In aanraking met zuurstof wordt de olijfolie (sneller) ranzig.
2. 18 maanden vind ik wel erg lang alhoewel dit zeker op sommige flessen vermeld staat. na 6 maanden merk je toch echt dat de olijfolie afneemt in geur en smaak (uitzonderingen daargelaten). Eigenlijk begint de afname van kwaliteit al vanaf het begin van plukken van de olijf (maar dat is dan natuurlijk overal het geval). Van belang in ieder geval om snel te verwerken.
3. Extra Vierge heeft een zuurTEgraad van 0,8 gram/100 gram ipv 1 gram/100 gram
4. Extra Vierge Olijfolie is altijd koud geperst. Echter er is geen wetenschappelijk bewijs dat 27/28 graden celsius daadwerkelijk het optimale is tov bijvoorbeeld 35 graden.
Olijfolie pluk loopt in Griekenland nog wel eens uit (januari). En natuurlijk is er in de meeste ' nieuwe olijfolie wereldlanden' een 'contra' oogst. Voor ons midden in de zomer :-)
groeten,
Gregor Christiaans
Ik zie tot mijn schande nu pas je uitgebreide en aanvullend interessante reactie. Dank ervoor. Het is mij gebleken dat de richtlijnen met betrekking tot de zuurtegraad die verplicht is voor de verschillende benamingen per controlerend orgaan in de verschillende landen uiteenloopt.
BeantwoordenVerwijderenNogmaals dank voor je aanvullingen.