woensdag 30 oktober 2013

Steen / Chenin Blanc


Steen is de Zuid Afrikaanse variant van de bekende Chenin Blanc druif uit de Loire. Door de vrij hoge zuurgraad zijn de wijnen geschikt om enkele jaren te rijpen.

dinsdag 29 oktober 2013

Pomelo

Een Pomelo is een grote citrusvrucht die qua smaak op de Grapefruit lijkt. Hij is echter veel groter, tot wel 30 cm. in doorsnee, en wat zoeter van smaak.

maandag 28 oktober 2013

Époisse


Époisse is een zachte, vrij pittige kaas van koemelk uit de Bourgogne. De rode korst wordt tijdens de rijping gewassen met een mengsel van water en Marc de Bourgogne. Hoe verder de rijping vordert, hoe sterker het mengsel wordt.

donderdag 24 oktober 2013

10 dingen die iedereen over whisk(e)y zou moeten weten.

1. De schrijfwijze van het woord is afhankelijk van de herkomst van de drank. In Schotland en Canada heet het Whisky en in Ierland en de Verenigde Staten wordt het als Whiskey, met een e, geschreven.

2. Whisky wordt gemaakt van verschillende soorten graan, zoals tarwe, rogge, mais en gerst. Hiervan wordt een beslag gemaakt dat daarna een gistingsproces ondergaat. Vervolgens wordt het beslag gedestilleerd en gerijpt.

3. Malt Whisky wordt uitsluitend van gemoute gerst gestookt en bevat dus geen andere granen. Single malt betekent dat de whisky uitsluitend malt van 1 destilleerderij bevat. ‘Blended malt’ of ‘Vatted malt’ wordt gemengd van malt whisky’s van verschillende destilleerderijen.

4. Blended whisky wordt gemengd van graan whisky en van malt whisky. Omdat graan whisky veel sneller en vooral veel goedkoper gemaakt kan worden is er een heel scala aan blended whisky’s op de markt. Totaal is het marktaandeel blended whisky ca. 95%

5. Malt whisky wordt vooral in Schotland gemaakt. Er zijn verscheidene herkomstgebieden, waarvan de whisky’s zich door smaak onderscheiden. De Highlands in het noorden, waarvan de Islands en de Speyside deel uitmaken. De Lowlands verder naar het zuiden. In het oosten de kleinste gebieden, het eiland Islay en het schiereiland Campbeltown. Overigens worden ook in andere whisky-producerende landen malt whisky’s gemaakt volgens het schotse procedé.

6. Straight Bourbon wordt gemaakt van tenminste 51% mais. Er wordt in de Verenigde Staten ook een whiskey gemaakt van tenminste 51% rogge: Straight Rye. Wanneer een Straight Bourbon tenminste 1 jaar en 1 dag in de staat Kentucky heeft gerijpt mag hij ‘Kentucky Straight Bourbon’ genoemd worden.

7. Om whisky te mogen heten moet het alcoholgehalte van de drank in Nederland tenminste 70° Proof zijn. Dit komt overeen met 40% alcohol. Er bestaan ook whiskyachtige dranken met een lager alcoholgehalte maar die mogen dus niet whisky heten. Deze worden vooral gebruikt voor mixen en cocktails aangezien door het geringere alcoholpercentage ook de prijs veel lager is.

8. De naam whisky is qua herkomst niet beschermd, men mag dus overal ter wereld whisky maken. In de Europese wetgeving is wel vastgelegd dat de naam ‘Scotch whisky’ uitsluitend gebruikt mag worden voor whisky die ook werkelijk uit Schotland komt.


9. De leeftijd van de whisky wordt bepaalt vóór het bottelen, Whisky rijpt namelijk niet meer op fles. Een 18 jaar oude whisky blijft dus na botteling altijd een 18 jaar oude whisky. Het is overigens wel toegestaan om het jaartal van destillatie op het etiket te vermelden mits dan ook het jaar van botteling én de leeftijd van de whisky vermeld wordt.

10. Het toevoegen van een of enkele druppels water zet een proces in gang dat de geur beter vrijmaakt, en de smaak wat verzacht. Te veel water is echter funest, net als het gebruik van ijs, omdat de kou er voor zorgt dat de smaaksensatie minder wordt.




Graag verzorgd, met een gastvrije groet,

Jan Joost



Kappertjes

Kappertjes zijn de ongeopende knopjes van de Kappertjesplant. Ze worden ingelegd in zout en/of azijn. Als de bloem bevrucht wordt groeit er een bes. Ook deze kunnen ingelegd gegeten worden.

vrijdag 18 oktober 2013

Physalis, wat is het precies?

Physalis is de veelgebruikte naam voor de vrucht van de Goudbes. Dit is een éénjarige plant uit de Nachtschade familie waar ook de aardappel en de tomaat deel van uitmaken. De plant is ook bekend onder de naam Ananaskers en vooral als Kaapse Kruisbes.




De vrucht wordt veel gebruikt ter garnering vanwege het decoratieve uiterlijk. Na de bloei vormen de bloembladen namelijk een beschermend, lampionachtig, omhulsel om de vrucht. Als dit omhulsel losgemaakt wordt lijkt het geheel weer op een bloem met de bes als hart.  Maar het is ook een heel smakelijke vrucht. Het vruchtvlees is oranje van kleur, bevat veel kleine zaadjes en heeft een enigszins zoet-zure zeer aromatische smaak. Daardoor is hij ook heel geschikt als smaakgever in allerlei desserts en taarten.

Nauw verwant, maar veel minder bekend is de Tomatillo. Deze smaakt meer zoals een kruisbes en is vaak ook groen van kleur. In Mexico wordt de Tomatillo samen met chilipepers gebruikt als hoofdingrediënt van de bekende ‘Salsa Verde’

Tomatillo open en dicht.
Beide planten komen oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika maar worden tegenwoordig over de hele wereld, vooral in subtropische gebieden, gekweekt. De vruchten zijn dan ook het hele jaar verkrijgbaar.

Graag verzorgd, met een gastvrije groet.

Jan Joost

woensdag 16 oktober 2013

Kiwano of Gehoornde Meloen


Een Kiwano is een meloenachtige vrucht uit Nieuw-Zeeland. Het vruchtvlees is heldergroen en waterig, met veel pitjes. De smaak is komkommerachtig met een licht zoet. Heel geschikt om milde sauzen van te maken maar ook lekker als smaakmaker voor een fris yoghurt dessert.

Zeekraal





Zeekraal groeit op kwelders aan de rand van de zee. Dit plantje heeft een milde, zilte smaak en is daardoor erg lekker bij visgerechten.

dinsdag 8 oktober 2013

Southern Comfort



Southern Comfort is geen whisky maar een kruidige en fruitige likeur uit het zuiden van de Verenigde Staten. Het traditionele recept is nog altijd een geheim maar er zit zeker perzik en sinaasappel in. Ook zijn kaneel en vanille herkenbaar in de smaak aanwezig. Behalve de gewone versie is er ook een Reserve; deze wordt gemaakt op basis van whisky

maandag 7 oktober 2013

Sangiovese, wat is het precies?

Sangiovese is een Italiaanse blauwe druif die oorspronkelijk afkomstig is uit Emilia-Romagna en Toscane. Door de vele regionale mutaties is de druif op veel plaatsen in Italie onder een andere naam bekend. Zeer bekende varianten zijn bijvoorbeeld de Brunello, de Montepulciano en de Lambrusco. Allemaal druiven die afstammen van de Sangiovese.

Van nature rijpt de Sangiovese druif pas erg laat in het jaar, waardoor de wijnen vaak een hoge zuurgraad hebben. Vaak bevatten ze ook veel tannine en hebben ze een smaak en geur van kersen en pruimen. Ook zijn in het bouquet tonen van tabak terug te vinden. Doordat de wortels van de plant tot zeer diep in de bodem groeien kan de druivenstok erg goed tegen de warmte en de droogte en gedijt hij dus prima in Toscane.

Behalve in Italië komt de Sangiovese druif ook voor op Corsica en in Argentinië en Californië. Ook elders is hij in kleine hoeveelheden aangeplant, zoals in Zuid-Afrika, op Malta en zelfs in Zwitserland en Israël. Hoewel altijd werd gedacht dat het een oorspronkelijke toscaanse soort was is recentelijk gebleken dat het eigenlijk een kruising is van Ciliegiolo en de Calabrese di Montenuovo. Deze laatste is een soort die maar heel weinig voorkomt en die groeit op een lava-heuvel vlak bij Napels.

Graag verzorgd, met een gastvrije groet,
Jan Joost.

woensdag 2 oktober 2013

Hermelín


Hermelín is Tsjechische kaas die lijkt op camembert. Is vooral bekend om de gemarineerde variant: Nakládaný Hermelín, ingelegd in olie, spaanse pepers, knoflook, paprika en kruiden. #warenkennis