Sangiovese is een Italiaanse blauwe druif die oorspronkelijk afkomstig is uit Emilia-Romagna en Toscane. Door de vele regionale mutaties is de druif op veel plaatsen in Italie onder een andere naam bekend. Zeer bekende varianten zijn bijvoorbeeld de Brunello, de Montepulciano en de Lambrusco. Allemaal druiven die afstammen van de Sangiovese.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9ltG_funsj7qg9DtX-Y1-hvRyKgZgVzmyTr9iMfzVr6axrpqTmF67RfK4AcvvS1z7m3usBE-t9Dg8ewN6jPHfQUk3IJM3iO3zcBXvhvgTDaixynSqAWDc9iKVh3jKbV5KJgyA83m6KOI/s320/sangiovese-druif-4.jpg)
Van nature rijpt de Sangiovese druif pas erg laat in het jaar, waardoor de wijnen vaak een hoge zuurgraad hebben. Vaak bevatten ze ook veel tannine en hebben ze een smaak en geur van kersen en pruimen. Ook zijn in het bouquet tonen van tabak terug te vinden. Doordat de wortels van de plant tot zeer diep in de bodem groeien kan de druivenstok erg goed tegen de warmte en de droogte en gedijt hij dus prima in Toscane.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiqHDYOclo7NjP3e6RxWim17DvixUrgM5OvwIh55NEA5jvcDCu9R4at9cuglR1SqlKdEVonZsBK7XUT3s2unUcoEwymzV0nqeYgbSJ4SFWTesfpWqVwtjRc5qOL00tmQa56gmYbjlk9qds/s320/Orvieto+Classico.jpg)
Behalve in Italië komt de Sangiovese druif ook voor op Corsica en in Argentinië en Californië. Ook elders is hij in kleine hoeveelheden aangeplant, zoals in Zuid-Afrika, op Malta en zelfs in Zwitserland en Israël. Hoewel altijd werd gedacht dat het een oorspronkelijke toscaanse soort was is recentelijk gebleken dat het eigenlijk een kruising is van Ciliegiolo en de Calabrese di Montenuovo. Deze laatste is een soort die maar heel weinig voorkomt en die groeit op een lava-heuvel vlak bij Napels.
Graag verzorgd, met een gastvrije groet,
Jan Joost.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten