Vanaf nu ook elke week een kort stukje over warenkennis in deze blog, uiteraard weer GraagVerzorgd.
Deze week: Prosecco.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbGn9aNDwEy8oVdBB8A3QmDMRaf1Z-_EHXRchhSGopL-GUT_ObAxx8tHrYvT3pBrkhyAiiEju39o4S5dYvH0t-g0Ty9TP9vHNrT3zMmR4xDRZv-eVG8Ik34Nd4d07fbFpwO-YXKhI6a8E/s200/champagneglazen.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgBYYmWr4NNSAk-pDAicevlNh6qgwGBz2U3HRHc1ieWXAkclUnRZZJbT0Pj97ddVnpnVsCh5gO9TwMt8UE5hCL3hGK_yewr8CYSkRKbTHdqCwufKslcAbaR3or5XxEYvZNRRa8hWaItNzQ/s200/prosecco-kaart.jpg)
We hebben er allemaal al eens van gehoord en we hebben het allemaal in de koeling liggen. We werken er mee, maar wat is het nu eigenlijk precies. De meesten zullen vermoedelijk niet verder komen dan bubbeltjeswijn uit Italië.
Wat meer gespecificeerd is Prosecco een witte, mousserende wijn uit de noordelijke gebieden Veneto en Friuli rondom Venetië. De wijn wordt gemaakt van de Glera druif, in de volksmond beter bekend als de Prosecco druif.
Het grootste gedeelte van de wijnen mag het predicaat DOC voeren waarbij de herkomst is gecontroleerd. In een klein gedeelte van het gebied mag zelfs het predicaat DOCG gevoerd worden waardoor de herkomst van de wijn zelfs is gegarandeerd.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiwu1u-AsIGmm0qhR4O-U767mn-i9Vyr-9sT9pJxjqTAkKrMNM0XSyT7NQ4VEO0Kabzp8upJZEBQCFwnowG724k5hAjB0N2QHazQQ3WrOQZMMpyJjlO2nflJgQauGwNFFWWWgBkTI4SST0/s200/image4fc49017f05dd.jpg)
Het koolzuur in de wijn ontstaat tijdens een tweede gisting in een gesloten tank onder hoge druk. Dit wordt de Méthode Charmat genoemd en gaat sneller dan de traditionele tweede gisting op fles. De wijn rijpt vervolgens niet waardoor het frisse, fruitige en jonge karakter, waaraan prosecco zijn trendy imago dankt, behouden blijft.
Lekker jong drinken als aperitief of bij vis of een frisse salade.
Graag verzorgd, met een gastvrije groet,
Jan Joost Folmer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten