donderdag 15 augustus 2013

Limoncello, wat is het precies?

We hebben het allemaal in huis en het is razend populair, maar wat is limoncello nu eigenlijk precies?  Limoncello is een likeur gemaakt van de schillen van dikke, aromatische citroenen, liefst uit de omgeving van Sorrento. Daar, in het midden en zuiden van Italië inclusief het eiland Capri, ligt naar alle waarschijnlijkheid de oorsprong van deze friszoete likeur. En als hij daadwerkelijk van de citroenen uit Sorrento gemaakt is mag het ook “liquore di limone di Sorrento PGI” genoemd worden, gebaseerd op de beschermde herkomst van de citroenen.

Er bestaan 1001 authentieke familierecepten voor limoncello en elke “famiglia” houdt haar eigen recept angstvallig geheim. Toch is het in de basis een heel eenvoudig recept en is het ook niet moeilijk om zelf te maken. Citroenschillen laten weken in 96% alcohol en vervolgens verdunnen met suikerwater. Nog een week of 3 laten staan en... genieten maar! Neem wel biologische, onbespoten citroenen anders loop je het risico dat je drankje vol zit met landbouwgif.

Tot een jaar of 15 geleden werd de limoncello, zoals de meeste likeuren, op kamertemperatuur geschonken. Maar toen bedacht iemand dat het misschien gekoeld ook wel lekker zou zijn. Dat bleek inderdaad het geval, lekkerder zelfs, en daarom is het tegenwoordig gebruikelijk om limoncello ijskoud te serveren.

Hoewel het van oorsprong een digestiefdrankje is wordt er tegenwoordig volop mee geëxperimenteerd in cocktails en longdrinks. Bekende mixen zijn limoncello met tonic of met prosecco. Een lekkere cocktail met limoncello is de Summer Punch met witte port
(2 delen), cava (2 delen) en natuurlijk limoncello (1 deel). Voeg hier 1 deel bruiswater of 7 up aan toe. Vers citrusfruit erbij en de zon gaat als vanzelf schijnen.


Uiteraard is limoncello ook zeer geschikt als smaakgever in een scroppino of een spoom.

Graag verzorgd, met een gastvrije groet,
Jan Joost

Geen opmerkingen:

Een reactie posten