De kaas mag uitsluitend geproduceerd worden in de counties Derbyshire, Leicestershire en Nottinghamshire in midden Engeland en moet gemaakt zijn van gepasteuriseerde koemelk uit het herkomstgebied. Er bestaat ook een witte variant die voor de rijping niet doorboord wordt. De smaak daarvan is mild en romig en deze kaas wordt vooral gebruikt in combinatie met fruit om er desserts van te maken.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjEKGRgZoGMb63tStNRAcgiaJ-GgdLh4vgHmAQBJix1uox2r2afdDmjiqLtFCffHbvzvmBz8qK7ePa8dG4VuJ3eni2EhiXEdKR0mQBmz7LlmA4m-F_uijlXgSZ3jgpZsw9-p52b2vqNBzg/s200/7053775483_f06908b8ec_z.jpg)
Saillant detail is dat de kaas niet mag worden geproduceerd in het dorp Stilton zelf omdat dat niet in het voorgeschreven herkomstgebied ligt. Toen in 1996 de beschermde status werd verleend kon namelijk niet worden aangetoond dat er in het dorp Stilton ooit daadwerkelijk Stilton is geproduceerd. Uiteraard zijn de inwoners van het dorp hier niet blij mee.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh9qUKMY-97_VDKq0ZmpVU8pxK7eWL-NyUPmeUca8tCbv7cYmysm4beJGoC4SOH3UUtj_1IhSMNyKtNpXMW-H6iro5BkAU-X-DGDt2TLcJkHu3Map0xmXTyPQS4tsO_N9gVhe1IqaOETO4/s320/group2_600x450.jpg)
Jan Joost Folmer
Geen opmerkingen:
Een reactie posten