donderdag 8 augustus 2013

Zwezerik, wat is het precies?

De zwezerik (Thymus) is een orgaan dat bij jonge zoogdieren voorkomt. Het bevindt zich tussen het borstbeen en de luchtpijp en heeft een functie bij de ontwikkeling van het immuunsysteem. Na de pubertijd verschrompelt de zwezerik tot een heel klein orgaan bij volwassen dieren.

Behalve een nuttig orgaan is zwezerik van kalf of lam ook een delicatesse. Met name het bollere deel (de zogenaamde hartzwezerik) is zeer smakelijk wanneer het krokant gebakken is. Het wat langwerpige dunnere deel (hals zwezerik) wordt vanwege zijn lossere, korrelige structuur vooral gebruikt in mousses en terrines.

Zwezerik bevat vitamine C, hetgeen ongebruikelijk is voor een dierlijk product, maar moet vanwege de hoge cholesterolwaarde toch met mate gegeten worden.

Om hem lekker klaar te maken wordt de zwezerik eerst langdurig gespoeld en dan gepocheerd en ontvliesd. Vervolgens kan hij gesneden worden, in de bloem gewenteld en op hoog vuur krokant gebakken. Eet smakelijk.

Graag verzorgd, met een gastvrije groet,
Jan Joost Folmer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten