dinsdag 31 december 2013

De top 5

Ziehier, ter afsluiting van 2013 mijn 5 best gelezen blogs:
  1. 10 dingen die iedereen over olijfolie zou moeten weten – http://bit.ly/1cTlvLm
  2. Verboden voedingsmiddelen – http://bit.ly/1d5IQEo
  3. De drie meest exclusieve koffies ter wereld – http://bit.ly/1dmV8fo
  4. Stilton, wat is het precies – http://bit.ly/19EGH5a
  5. Een top cappuccino, hoe maak je die? – http://bit.ly/1akJ7Tn

maandag 30 december 2013

Salie

#Salie is een bekend tuinkruid. Het heeft geneeskrachtige werking en kan helpen tegen bloedend tandvlees en keelpijn.#warenkennis 

dinsdag 24 december 2013

Chartreuse

Chartreuse is kruidenlikeur die gemaakt wordt door Kartuizer monniken. De basis van de drank is een complex elixer met 130 ingrediënten.

vrijdag 13 december 2013

Van Quinoa kun je ook heel goed Sushi maken
Quinoa moet goed gewassen worden. Anders wordt je gerecht bitter. Quinoa is rijk aan ijzer, calcium en vitamine B en E. Bovendien is Quinoa geen graan en dus bevat het geen gluten.

vrijdag 6 december 2013

Bulgur

Tabouleh met geitenkaas en walnoten
Bulgur is gestoomde, gedroogde en vervolgens gebroken tarwe. Wordt gebruikt in oa. Tabouleh en Pilav. In India ook in gebruik als ontbijt met melk en suiker.









http://VisitsToMoney.com/index.php?refId=331626


vrijdag 22 november 2013

Verboden voedingsmiddelen

Tomatenketchup (Frankrijk)
Op scholen in Frankrijk mag geen tomatenketchup worden gebruikt omdat de smaak ervan de traditionele Franse culinaire smaken zou overheersen...

Haggis (Verenigde staten)
In de Verenigde staten is het traditionele Schotse gerecht Haggis verboden omdat het schapenlongen bevat.


Foie Gras ( 14 landen)
In enkele staten in Amerika is Foie Gras helemaal verboden, in veel meer landen, waaronder Nederland, is het onder dwang voederen van ganzen verboden. Dit uiteraard omdat deze wijze van mesten als wreed wordt gezien en onnodig leed veroorzaakt bij ganzen en eenden.


Ortolaan (Europese Unie)
Dit vogeltje wordt in Zuid-Europese landen, en met name Frankrijk, als een delicatesse gezien. Ze worden vooral gevangen tijdens de trek naar het zuiden. Helaas voor de Fransen is het nu een beschermde soort en is de consumptie ervan verboden.

Casu Marzu (Verenigde Staten)
Een kaas die extreem lang rijpt, tot er zich vliegenlarven in nestelen. Hierdoor wordt de kaas zeer zacht. In de EU is het verbod op de kaas inmiddels opgeheven maar in de VS is dit product nog steeds illegaal.


Surströming (Luchtvaartmaatschappijen)
Deze ingemaakte en gefermenteerde haring bevat zwavel. Hierdoor is het ingeblikt potentieel explosief. Dit komt ook omdat de blikken vaak wat opbollen door het zwavelgas dat vrijkomt bij de fermentatie. Diverse luchtvaartmaatschappijen verbieden het dan ook in hun vliegtuigen.



Kogelvis (Europese Unie)
Als deze vis niet op de juiste wijze wordt gesneden en bereid is hij dodelijk giftig. Slechts weinige, vooral Japanse, koks beheersen dit goed genoeg om veilig kogelvis te kunnen bereiden. Behalve het verbod in de EU is de vangst en handel van kogelvis ook in Vietnam verboden.


Absinth (Nieuw-Zeeland en Vanuatu)
Dit sterk alcoholische drankje wordt gemaakt van Alsem, een plant die een hallucinerende werking zou hebben en dus als drugs gezien wordt in Nieuw-Zeeland en het daar vlakbij gelegen Vanuatu.


Samosa’s (Somalië)
Een Samosa is een Hindoestaans deegpasteitje dat vanwege de driehoekige vorm door de Somalische Al Shabaab in de ban is gedaan. De vorm zou teveel doen denken aan de Heilige Drie-eenheid van het christelijke geloof.


Kinder Surprise Eieren (Verenigde Staten)
Dit soort chocolade eieren met een speeltje erin zijn in de VS verboden vanwege het mogelijke verstikkingsgevaar door de kleine onderdelen van het speeltje. In 2011 zijn er 60.000 van deze eieren in beslag genomen door de Amerikaanse douane.


vrijdag 15 november 2013

10 dingen die iedereen over olijfolie zou moeten weten

1. Olijfolie wordt al heel lang gebruikt. Er zijn gegevens gevonden die aantonen dat olijfolie al meer dan 6000 jaar gebruikt wordt.

2. Tegenwoordig wordt olijfolie vooral voor consumptie gebruikt, maar vroeger ook als energiebron in olielampjes.

3. Olijfolie heeft verschillende groene en gele kleuren. Dit zegt niets over de kwaliteit, het ligt gewoon aan het soort olijfboom waar de olijven van afkomstig zijn.

4. Je kunt olijfolie het beste koel maar vooral donker bewaren. Na ca. 18 maanden gaat de smaak langzaam verloren.

5. De kwaliteit wordt afgemeten aan de zuurgraad van de olie en het productieproces.

6. De beste kwaliteit is koud geperste olie met een zuurgraad van minder dan 1%. Dit is de Extra Virgin Olive Oil (EVOO)

7. De grootste producenten van olijfolie zijn Spanje, Italië, Griekenland en Tunesië.

8. Olijfolie is een gezond voedingsmiddel doordat het anti-oxydanten bevat en veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren.

9. De olijvenoogst is van begin november tot half december. Dit gebeurt nog veel met de hand. Het is belangrijk dat de olijven na de pluk snel geperst worden omdat ze anders gaan fermenteren.

10. ‘Olijfje’, de vriendin van Popeye, heet oorspronkelijk ‘Olive Oyl’



vrijdag 8 november 2013

Red Snapper


De is een zoutwatervis die leeft in een subtropisch klimaat. Het vlees is stevig met een volle, frisse smaa

donderdag 7 november 2013

Mozzarella, wat is dat precies?

Het lijkt een simpele vraag met een makkelijk antwoord. Maar dat valt toch een beetje tegen. Mozzarella is een zachte Italiaanse kaas die oorspronkelijk gemaakt werd van waterbuffelmelk. Tegenwoordig wordt steeds vaker ook koemelk gebruikt. Toch blijft de Mozzarella di Bufala oftewel Buffelmozarella voor velen de enige echte. Deze wordt dan ook als een delicatesse beschouwd. Als de Mozarella afkomstig is uit Campania moet hij van uitsluitend buffelmelk gemaakt zijn.


Het kaasmaken bestaat eigenlijk uit 6 stappen:
1. Met behulp van stremsel wordt de kaas van de wei gescheiden.
2. De wrongel moet daarna eerst rusten om de zuurgraad te laten dalen.
3. Vervolgens wordt de wrongel gekneed terwijl er water van 95° C wordt toegevoegd.
4. De kaas is dan taai en gesmolten. Nu worden er lange worsten van getrokken die in kleinere stukken verdeeld worden.
5. Deze stukken worden tot zogenaamde Bulba’s gevormd. Dit zijn de bekende bollen Mozarella.
6. Als laatste wordt de kaas gekoeld en heel licht gezouten.



Mozzarella wordt in de Italiaanse keuken traditioneel gebruikt in de salade Caprese, met tomaat, basilicum en olijfolie, maar kan ook in tal van andere gerechten gebruikt worden, van amuses tot desserts. Naast de bekende verse Mozarella is er ook een gerookte variant en een type met een veel lager vochtgehalte. Deze laatste wordt voornamelijk gebruikt voor pizza’s.



maandag 4 november 2013

Sidecar



Een Sidecar is een cocktail met cognac (twee delen), sinaasappellikeur en citroensap Beide 1 deel). De Sidecar wordt bereid in een shaker met veel ijs.

vrijdag 1 november 2013

De drie meest exclusieve koffiesoorten ter wereld.

Er zijn heel veel soorten en smaken koffie verkrijgbaar. Arabica en Robusta, uit Indonesië, Guatemala of Brazilië, donker of licht gebrand, het heeft allemaal invloed op de smaak van de koffie. Tel daarbij op dat koffie, net als druiven, gevoelig is voor weersinvloeden en dat er dus kwalitatief goede en slechte jaren zijn. Het moge dan ook duidelijk zijn dat blenden de enige manier is om tot een constant product te komen, en dat is waar de consument om vraagt. Toch zijn er een aantal heel bijzondere en exclusieve koffiesoorten die zuiver en puur op de markt komen.

3. Kona Coffee
Een zuivere Arabica koffie die afkomstig is van Hawaï, en dan specifiek van de hellingen van de Hualalai en de Mauna Loa in het Kona-district op het Big Island. De bijzondere weersomstandigheden; zonnige ochtenden en vochtige middagen, lichte wind en zachte nachten, gecombineerd met de poreuze, mineraal houdende vulkanische grond zorgen voor zeer goede omstandigheden voor de teelt van koffie. Het zorgt voor een rijke koffie met een volle body en een prachtige milde, bijna zoete smaak van karamel en amandel.

2. Jamaica Blue Mountain
Ook Jamaica Blue Mountain wordt gemaakt met 100% arabica bonen die worden geteeld in de Blue Mountain regio op het eiland Jamaica. Het gebied ligt even ten noorden van de hoofdstad Kingston. De naam is beschermd en de productie wordt gecontroleerd door de ‘Coffe Industry Board of Jamaica’. Volgens de regels van dit orgaan mogen alleen Arabica planten die groeien op een hoogte tussen 3000 en 5500 voet én afkomstig uit het gebied Saint Andrew, Saint Thomas, Portland en Saint Mary de naam Jamaica Blue Mountain dragen. Ook hier zijn het  bijzondere klimaat, koel en vochtig, en de vruchtbare en goed gedraineerde bodem verantwoordelijk voor de gunstige omstandigheden. Het resultaat is een zeer subtiele milde koffie met een kenmerkende niet-bittere smaak.

1. Kopi Loewak
Bij Kopi Loewak gaat het niet zozeer om de herkomst als wel om het zeer speciale productieproces. De koffiekersen worden namelijk gegeten door de Loewak, een civetkatachtige, die de pitten niet kan verteren. Tijdens de passage door het maag-darm kanaal van de diertjes worden de pitten gefermenteerd waarna ze worden teruggevonden in de ontlasting van de Loewak. Na gewassen en licht geroosterd te zijn vormen ze de meest exclusieve koffie ter wereld. Deze koffie is afkomstig uit de Filipijnen, Vietnam, India en Indonesie; het leefgebied van de Loewak. De smaak wordt door de liefhebbers omschreven als de perfecte balans tussen zoet en fris met een hint van cacao. Overigens is deze koffie tegenwoordig omstreden als gevolg van de slechte leefomstandigheden van de Loewak in gevangenschap.


Natuurlijk blijft het vakmanschap van de barista van groot belang om deze koffiesoorten het best tot hun recht te laten komen, waarbij aangetekend dient te worden dat zij alle drie het beste ‘slow’ gezet kunnen worden om hun smaken optimaal te kunnen afgeven.

woensdag 30 oktober 2013

Steen / Chenin Blanc


Steen is de Zuid Afrikaanse variant van de bekende Chenin Blanc druif uit de Loire. Door de vrij hoge zuurgraad zijn de wijnen geschikt om enkele jaren te rijpen.

dinsdag 29 oktober 2013

Pomelo

Een Pomelo is een grote citrusvrucht die qua smaak op de Grapefruit lijkt. Hij is echter veel groter, tot wel 30 cm. in doorsnee, en wat zoeter van smaak.

maandag 28 oktober 2013

Époisse


Époisse is een zachte, vrij pittige kaas van koemelk uit de Bourgogne. De rode korst wordt tijdens de rijping gewassen met een mengsel van water en Marc de Bourgogne. Hoe verder de rijping vordert, hoe sterker het mengsel wordt.

donderdag 24 oktober 2013

10 dingen die iedereen over whisk(e)y zou moeten weten.

1. De schrijfwijze van het woord is afhankelijk van de herkomst van de drank. In Schotland en Canada heet het Whisky en in Ierland en de Verenigde Staten wordt het als Whiskey, met een e, geschreven.

2. Whisky wordt gemaakt van verschillende soorten graan, zoals tarwe, rogge, mais en gerst. Hiervan wordt een beslag gemaakt dat daarna een gistingsproces ondergaat. Vervolgens wordt het beslag gedestilleerd en gerijpt.

3. Malt Whisky wordt uitsluitend van gemoute gerst gestookt en bevat dus geen andere granen. Single malt betekent dat de whisky uitsluitend malt van 1 destilleerderij bevat. ‘Blended malt’ of ‘Vatted malt’ wordt gemengd van malt whisky’s van verschillende destilleerderijen.

4. Blended whisky wordt gemengd van graan whisky en van malt whisky. Omdat graan whisky veel sneller en vooral veel goedkoper gemaakt kan worden is er een heel scala aan blended whisky’s op de markt. Totaal is het marktaandeel blended whisky ca. 95%

5. Malt whisky wordt vooral in Schotland gemaakt. Er zijn verscheidene herkomstgebieden, waarvan de whisky’s zich door smaak onderscheiden. De Highlands in het noorden, waarvan de Islands en de Speyside deel uitmaken. De Lowlands verder naar het zuiden. In het oosten de kleinste gebieden, het eiland Islay en het schiereiland Campbeltown. Overigens worden ook in andere whisky-producerende landen malt whisky’s gemaakt volgens het schotse procedé.

6. Straight Bourbon wordt gemaakt van tenminste 51% mais. Er wordt in de Verenigde Staten ook een whiskey gemaakt van tenminste 51% rogge: Straight Rye. Wanneer een Straight Bourbon tenminste 1 jaar en 1 dag in de staat Kentucky heeft gerijpt mag hij ‘Kentucky Straight Bourbon’ genoemd worden.

7. Om whisky te mogen heten moet het alcoholgehalte van de drank in Nederland tenminste 70° Proof zijn. Dit komt overeen met 40% alcohol. Er bestaan ook whiskyachtige dranken met een lager alcoholgehalte maar die mogen dus niet whisky heten. Deze worden vooral gebruikt voor mixen en cocktails aangezien door het geringere alcoholpercentage ook de prijs veel lager is.

8. De naam whisky is qua herkomst niet beschermd, men mag dus overal ter wereld whisky maken. In de Europese wetgeving is wel vastgelegd dat de naam ‘Scotch whisky’ uitsluitend gebruikt mag worden voor whisky die ook werkelijk uit Schotland komt.


9. De leeftijd van de whisky wordt bepaalt vóór het bottelen, Whisky rijpt namelijk niet meer op fles. Een 18 jaar oude whisky blijft dus na botteling altijd een 18 jaar oude whisky. Het is overigens wel toegestaan om het jaartal van destillatie op het etiket te vermelden mits dan ook het jaar van botteling én de leeftijd van de whisky vermeld wordt.

10. Het toevoegen van een of enkele druppels water zet een proces in gang dat de geur beter vrijmaakt, en de smaak wat verzacht. Te veel water is echter funest, net als het gebruik van ijs, omdat de kou er voor zorgt dat de smaaksensatie minder wordt.




Graag verzorgd, met een gastvrije groet,

Jan Joost



Kappertjes

Kappertjes zijn de ongeopende knopjes van de Kappertjesplant. Ze worden ingelegd in zout en/of azijn. Als de bloem bevrucht wordt groeit er een bes. Ook deze kunnen ingelegd gegeten worden.

vrijdag 18 oktober 2013

Physalis, wat is het precies?

Physalis is de veelgebruikte naam voor de vrucht van de Goudbes. Dit is een éénjarige plant uit de Nachtschade familie waar ook de aardappel en de tomaat deel van uitmaken. De plant is ook bekend onder de naam Ananaskers en vooral als Kaapse Kruisbes.




De vrucht wordt veel gebruikt ter garnering vanwege het decoratieve uiterlijk. Na de bloei vormen de bloembladen namelijk een beschermend, lampionachtig, omhulsel om de vrucht. Als dit omhulsel losgemaakt wordt lijkt het geheel weer op een bloem met de bes als hart.  Maar het is ook een heel smakelijke vrucht. Het vruchtvlees is oranje van kleur, bevat veel kleine zaadjes en heeft een enigszins zoet-zure zeer aromatische smaak. Daardoor is hij ook heel geschikt als smaakgever in allerlei desserts en taarten.

Nauw verwant, maar veel minder bekend is de Tomatillo. Deze smaakt meer zoals een kruisbes en is vaak ook groen van kleur. In Mexico wordt de Tomatillo samen met chilipepers gebruikt als hoofdingrediënt van de bekende ‘Salsa Verde’

Tomatillo open en dicht.
Beide planten komen oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika maar worden tegenwoordig over de hele wereld, vooral in subtropische gebieden, gekweekt. De vruchten zijn dan ook het hele jaar verkrijgbaar.

Graag verzorgd, met een gastvrije groet.

Jan Joost

woensdag 16 oktober 2013

Kiwano of Gehoornde Meloen


Een Kiwano is een meloenachtige vrucht uit Nieuw-Zeeland. Het vruchtvlees is heldergroen en waterig, met veel pitjes. De smaak is komkommerachtig met een licht zoet. Heel geschikt om milde sauzen van te maken maar ook lekker als smaakmaker voor een fris yoghurt dessert.

Zeekraal





Zeekraal groeit op kwelders aan de rand van de zee. Dit plantje heeft een milde, zilte smaak en is daardoor erg lekker bij visgerechten.

dinsdag 8 oktober 2013

Southern Comfort



Southern Comfort is geen whisky maar een kruidige en fruitige likeur uit het zuiden van de Verenigde Staten. Het traditionele recept is nog altijd een geheim maar er zit zeker perzik en sinaasappel in. Ook zijn kaneel en vanille herkenbaar in de smaak aanwezig. Behalve de gewone versie is er ook een Reserve; deze wordt gemaakt op basis van whisky

maandag 7 oktober 2013

Sangiovese, wat is het precies?

Sangiovese is een Italiaanse blauwe druif die oorspronkelijk afkomstig is uit Emilia-Romagna en Toscane. Door de vele regionale mutaties is de druif op veel plaatsen in Italie onder een andere naam bekend. Zeer bekende varianten zijn bijvoorbeeld de Brunello, de Montepulciano en de Lambrusco. Allemaal druiven die afstammen van de Sangiovese.

Van nature rijpt de Sangiovese druif pas erg laat in het jaar, waardoor de wijnen vaak een hoge zuurgraad hebben. Vaak bevatten ze ook veel tannine en hebben ze een smaak en geur van kersen en pruimen. Ook zijn in het bouquet tonen van tabak terug te vinden. Doordat de wortels van de plant tot zeer diep in de bodem groeien kan de druivenstok erg goed tegen de warmte en de droogte en gedijt hij dus prima in Toscane.

Behalve in Italië komt de Sangiovese druif ook voor op Corsica en in Argentinië en Californië. Ook elders is hij in kleine hoeveelheden aangeplant, zoals in Zuid-Afrika, op Malta en zelfs in Zwitserland en Israël. Hoewel altijd werd gedacht dat het een oorspronkelijke toscaanse soort was is recentelijk gebleken dat het eigenlijk een kruising is van Ciliegiolo en de Calabrese di Montenuovo. Deze laatste is een soort die maar heel weinig voorkomt en die groeit op een lava-heuvel vlak bij Napels.

Graag verzorgd, met een gastvrije groet,
Jan Joost.

woensdag 2 oktober 2013

Hermelín


Hermelín is Tsjechische kaas die lijkt op camembert. Is vooral bekend om de gemarineerde variant: Nakládaný Hermelín, ingelegd in olie, spaanse pepers, knoflook, paprika en kruiden. #warenkennis

maandag 30 september 2013

Morielje





Een Morielje is een aromatische paddenstoel met een sponsachtig uiterlijk. Hij moet altijd gekookt worden, rauw is hij giftig. Hij wordt veel gebruikt voor een heerlijke roomsaus bij wild. #warenkennis


donderdag 26 september 2013

10 dingen die iedereen over port zou moeten weten.


  1. Port is een versterkte wijn. Dat wil zeggen dat kort nadat de most is gaan gisten deze in fusten gedaan wordt die al voor 1/5 deel gevuld zijn met aguardiente (hooggradige wijnalcohol). Hierdoor wordt het alcoholpercentage zo hoog, circa 19%, dat de gisting stopt.
  2. Port wordt gemaakt in de Dourovallei in Noord-Portugal en vervolgens met kleine zeilbootjes vervoert naar Vila Nova de Gaia. Hier worden de fusten opgeslagen in de kelders van de porthuizen om te rijpen.
  3. Een port van 1 wijngaard heet een ‘Single Quinta Port’. Quinta is het Portugese woord voor wijngaard. Bekende wijngaarden zijn Quinta do Noval, Quinta de Bomfim en Quinta de Terra Feita.
  4. Een port van 1 oogstjaar heet een ‘Vintage Port’. Dit type port mag alleen geproduceerd worden in excellente jaren na goedkeuring door het IVDP (Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto). Dit komt gemiddeld 3 op de 10 jaren voor.
  5. Rosé Port is pas sinds 2009 een officieel erkende portsoort. Het jaar daarvoor was het huis Croft als eerste met een Pink Port op de markt gekomen.
  6. Meer dan 100 druivenrassen mogen gebruikt worden om Port van te maken. De bekendste daarvan zijn de Touriga Francesca, de Touriga Nacional, de Tinta Roriz (Tempranillo) de Tinta Cão, de Tinta Barroca en de Malvasia Fina voor de witte Port.
  7. In Portugal wordt vaak relatief eenvoudige ruby port in een lege vintageport fles gegoten. De ruby mengt zich dan met het achtergebleven depot en wordt daardoor zelf ook veel rijker van smaak.
  8. Port is ontstaan doordat de wijnen uit Spanje en Portugal de bootreis naar Engeland niet overleefden. Door de wijn te versterken bleef hij wel goed. In die tijd waren de Engelsen in oorlog met Frankrijk en daarom moesten zij hun wijn dus wel ergens anders vandaan halen.
  9. Port is zeer geschikt voor culinair gebruik. Bekend zijn de Stilton met port en meloen met port. Ikzelf kook ook erg graag met port; soms doe ik zelfs wat port in het eten...
  10. In de Verenigde Staten mag een versterkte wijn die niet uit Portugal komt toch Port heten. Binnen de Europese Unie mag dat niet. Echte Port wordt gemaakt in de Douro Vallei en gelagerd én gebotteld in Vila Nova de Gaia.

    Graag verzorgd, met gastvrije groet,
    Jan Joost.

vrijdag 13 september 2013

Balsamico, wat is het precies?

Kort gezegd; Balsamico is wijnazijn uit de omgeving van de noord Italiaanse plaats Modena. Maar er is meer. Balsamico is namelijk heel bijzondere wijnazijn. Gemaakt van rijpe Trebbiano druiven uit de provincies Modena en Reggio nell’Emilia. De productie wordt gecontroleerd door het Consorzio Produttori Antiche Acetaie.

Om echte balsamico te maken worden de druiven geperst, waarna de most wordt ingekookt tot 30 – 70% van het oorspronkelijke volume. Vervolgens wordt er oudere balsamico aan toegevoegd waardoor de fermentatie begint en de suikers worden omgezet in alcohol en azijnzuur. Daarna komt het belangrijkste; door zeer langdurige rijping op houten fusten wordt de balsamico dikker en ook voller en steeds zoeter van smaak. De fusten worden bewaard op zolders, waardoor ze blootstaan aan natuurlijke temperatuurschommelingen die de kwaliteit weer ten goede komen. Tijdens de rijping verdampt ook weer een deel van het vocht. Dit wordt vervolgens aangevuld vanuit vaten met jongere balsamico, zoals dat ook in Jerez gebeurt met sherry volgens het solera-systeem.

Echte balsamico wordt in voorgeschreven flesjes van 100 ml gebotteld. Als aan alle voorwaarden voldaan is krijgt men het kwaliteitszegel van het Consorzio. De producent mag wel zelf bepalen wat hij op het etiket zet, maar om de naam Aceto Balsamico Tradizionale te mogen dragen moet hij minstens 12 jaar oud zijn. Sommige producenten brengen balsamico op de markt die meer dan 100 jaar oud is. Deze producten zijn zeer kostbaar maar je hebt er dan ook maar heel weinig van nodig omdat de smaak zo intens is.

Overigens wordt de balsamico tijdens de rijping regelmatig op andere fusten overgeheveld van verschillende houtsoorten. Op deze manier kan de producent zijn product een eigen karakter meegeven. Uiteraard zijn dit soort “recepten” goed bewaarde familiegeheimen.

In dressings, bij verse groentes, bij vlees of vis, in soepen en sauzen, bij kaas, maar ook over vers fruit en in nagerechten. Door de enigszins zoete smaak en de lage zuurgraad is balsamico zeer veelzijdig te gebruiken.

Graag verzorgd, met een gastvrije groet,
Jan Joost